maanantai 31. toukokuuta 2010

Kertakäyttövaipat vai kestovaipat?

Eli käyttääkö lapsella ympäristöystävällisiä kestovaippoja vai helppokäyttöisiä ympäristösaastuttavia kertakäyttövaippoja? Siinäpä vasta kysymys. Itse haluaisin kallistua ensimmäisen vaihtoehdon puolelle ... MUTTA ... kestovaipoissa on mielestäni huonotkin puolensa, kuten lähes päivittäinen pesu. Tämä taas vaikuttaa vesilaskuun, sähkölaskuun ja pesuainekustannuksiin. Toki nämä edellä mainitut asiat ovat pieniä seikkoja. Itse vaipat eivät välttämättä maksa sinulle mitään jos teet ne itse tai ostat ne käytettynä. Iso plussa kestovaipoissa on se että ne VOI TEHDÄ ITSE esim. vanhoista t-paidoista, pyyhkeistä, liinoista, neuleista jne ... myös eteenpäin myytäessä vaippojen myyntiarvo ei laske, sillä kestovaipat ovat tällä hetkellä viimeistä huutoa :)

Kuva lainattu huvikummun sivulta.
Kuva lainattu Liberon sivulta.

Entäs sitten kertakäyttövaipat? Niitä ei tarvitse pestä eli säästyy siltäkin ylimääräiseltä pesurumbalta. Niitä ei myöskään tarvitse liuottaa hajuhaittojen poistamista varten. Ne ovat helppokäyttöiset ja ne saa AINA heitettyä pois roskikseen olit sitten missä päin maailmaa tahansa. Nämä ovat niitä muutamia hyviä puolia mitä minun mieleeni juolahti, mutta entäs sitten ne huonot puolet.

-Saastuttavat ympäristöä.
-Kuormittavat kaatopaikkoja.
-Maantuvat superhitaasti tai ei sitten ollenkaan.
-Tulevat pidemmän päälle kalliimmaksi. Erään tutkimuksen mukaan vaippaikäisen vaippakustannukset pyörivät 3500 €:n - 4000 €:n paikkeilla.

Ja mihin lopputulokseen minä tulin? Olen päättänyt ainakin kokeilla kestovaippojen käyttämistä kertakäyttövaippojen ohella. Ensiksi tietenkin otan käyttöön ne ''helpot'' kertakäyttövaipat, mutta sitten ajan kuluessa voisin kokeilla myös kestovaippoja. Jostain luinkin että vaippoja voi käyttää keskenään ja sitä kovasti suositellaan jos ei osaa/pysty/halua luopua täysin kertakäyttövaipoista. Yksin kestovaippa päivässä vähentää kuulemma jätettä vuodessa 365 vaipalla. Huh, aikamoinen määrä. Jos jokainen lapsiperhe noudattaisi tätä neuvoa, vähentäisimme huomattavan määrän jätettä. Pikkuvinkkinä kaikille :)

Vaippahetkiä odotellessa ;)

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaa kokeilla kestoja, ne tulee NIIN paljon halvemmiksi. Ja hommaapa Tots Bots-kuivaliinoja niiden sisään -viimeistään kun vauvan kakat ovat kiinteitä, kasa jää liinaan, jonka voi heittää vessanpönttöön. Ja kas, ei ole haisevia vaipparoskiksia missään! Kertakäyttövaipparoskis nimittäin katkuaa aivan kauhealle. Eikä kestoja tarvitse mitenkään liottaa; me ainakin pestään vain täysi koneellinen 3-4 päivän välein 60 asteessa ja se riittää. Pääasia että likainen vaippapyykki säilötään tiiviissä astiassa, niin ei pissanhajut leviä. Teepuuöljytipat auttaa myös hajuhaitoissa. Yöllä kannattaa ehkä pitää kertakäyttövaippoja, niin ei tarvi miettiä miten märkä lapsi mahtaa olla. Tsemppiä kokeiluun!

Karina kirjoitti...

Kiitos paljon vinkeistä :)

Mulle kun kestovaipat ovat täysin uusi asia, niin kaikki vinkit ovat enemmän kuin tervetulleita :)

Pitää ehdottomasti kokeilla kestovaippoja kun vauva syntyy :)

Mia kirjoitti...

Kestovaippojen kannalla olen itsekkin, mutta nythän on biohajoavia kertiksiäkin myynnissä :)

Karina kirjoitti...

Olivia: Olen kyllä jotain kuullut biohajoavista kertavaipoista mutta en ole pahemmin niihin perehtynyt. Pitänee kokeilla kaikkia vaihtoehtoja :)